Het kantoor van de toekomst op OV Campus Utrecht

Een getekende huurovereenkomst, een harde deadline, een globaal programma van eisen en wensen én de vraag: “Hoe gaan we dit doen?”  

Het antwoord op de ‘Hoe’ vraag is waar Alea dagelijks mee bezig is en waar we goed in zijn. In deze case study van de OV Campus leer je hoe we samen met deze leuke opdrachtgever slimme en bovenal mooie oplossingen hebben ontwikkeld. Je leest over de voordelen en resultaten en we sluiten af met aanbevelingen voor jouw toekomstige project. Hebben we je aandacht? Lees dan verder! 

OPPERVLAKTE 880 M²

Derde verdieping gelijkvloers.

OPGELEVERD DECEMBER 2021

Van idee naar operatie in 22 weken.

A-locatie

Direct gelegen naast Utrecht Centraal.

Inleiding en achtergrond

De opdrachtgever heeft een ontmoetingsplek pal naast het Centraal Station in Utrecht, met als USP de goede ligging. Er is echter één onzekere factor die de bedrijfscontinuïteit in gevaar brengt. In Utrecht centraal is de vraag van huurlocaties hoog en het aanbod laag. 

Het huidige pand staat op de nominatie voor herontwikkeling, de gebouweigenaar verstrekte slechts kortlopende huurcontracten. Derhalve nam de opdrachtgever het initiatief en de regie om een vergelijkbaar alternatief te vinden.  

Met behulp van een makelaar  is er een nieuw locatie gevonden en huurcontract gesloten aan de overkant van het spoor, op loopafstand. Stap 1 is geslaagd, maar hoe gaan we het succes van deze ontmoetingsplek voor de OV beleidsmakers evenaren of zelfs verbeteren?  

Niet onbelangrijk om te benoemen is dat dit project midden in de pandemie plaatsvond. ‘Hoe doen we dit?’ werd een zeer terechte vraag… 

Doelstelling en scope

De nieuwe locatie betreft 880m2 met een bestaand, gedateerd inbouwpakket van wanden, vloeren, etc.   

Een doorlooptijd van gunning tot oplevering van 22 weken. Een uitdagend budget gezien de wensen en economische hoogconjunctuur in de bouwwereld. 

Wat doen de OV beleidsmakers nu precies? Het openbaar vervoer in Nederland bevordert economische groei, biedt een oplossing voor de bereikbaarheid van steden en dorpen en draagt bij aan een gezonde en inclusieve leefomgeving. Om het openbaar vervoer verder te verbeteren stemt het Samenwerkingsverband landelijk OV-beleid op elkaar af en deelt onderling kennis en ervaring. De OV campus is de fysieke omgeving waar het netwerk ontmoet, verbind en deelt.  

De belangrijkste doelstelling is het behouden van de zo gewaardeerde ontmoetingsplek voor de OV beleidsmakers. terwijl we het duurzaam en aanpasbaar maken voor de komende 10 jaar.

In onze aanbieding hebben we de volgende voorwaarden tot succes gedeeld. Na acceptatie door OV Campus zijn we aan de slag gegaan!  

De Alea aanpak

Van idee naar OV Campus, van concept naar realisatie.  

Bij de start van het project maken we kennis en nemen we de tijd om elkaar te leren kennen. We werken intensief samen en nemen belangrijke besluiten. We ontmoeten directeur Jan, Ineke en Jessica op de nieuwe locatie, en er is direct een match en vertrouwd gevoel.  

Blijkt dat dit pand de komende 10 jaar als OV Campus gebruikt kan worden, maar er is behoefte aan een ‘Wow’ factor om hier de ontmoetingsplek voor de komende 10 jaar van te maken.  

Tijdens de schouw van het aangehuurde kantoor treffen we namelijk een jaren ‘80 gebouw aan met een functioneel gedateerd inbouwpakket. Hoe gaan we hier een onderscheidende plek van maken waar je de komende 10 jaar een geliefde plek is om te werken, ontmoeten en te verbinden?  

Gezien het uitdagende tijdspad hebben we de conceptontwikkeling en het ontwerp parallel laten lopen. Dit heeft ons in staat gesteld om zorgvuldig te werk te gaan zonder tijdverlies. 

Conceptontwikkeling 

In workshops met de OV Campus hebben we verschillende gebruikersgroepen geïdentificeerd en samen met de architect vier typen werkomgevingen uitgewerkt en gepresenteerd. We hebben de wensen en behoeften opgehaald in een uiterst gezellige en positieve setting. Het was prachtig om te zien hoe open en betrokken de medewerkers waren. Het vroegtijdig betrekken van medewerkers werd enorm gewaardeerd. Op basis van deze inzichten hebben we het concept van de OV Campus ontwikkeld en gepresenteerd aan de opdrachtgever. De reacties waren unaniem positief, en dus konden we verder met de volgende stappen. 

Duurzaam ontwerp: hergebruik en toevoegen

Één van de criteria van de opdrachtgever was dat duurzaamheid het vertrekpunt vormt in het gehele proces  van ontwerp, inkoop tot en met realisatie en gebruik. Met het ontwerpteam hebben we dit vertaald naar de ontwerpfilosofie; hergebruik en toevoegen van duurzaam materiaal.  

Voordeel van een filosofie is dat je iedere betrokkene meeneemt en het zo daadwerkelijk gaat leven. Zo blijft het niet bij intenties, maar ontstaan mooie oplossingen door samenwerkingen. Wat dit allemaal heeft opgeleverd? Een paar voorbeelden: 

  • Hergebruik van wanden en voorzien an PET felt panelen, op advies van akoestisch advies deze op spouw aangebracht. Resultaat akoestiek en esthetiek enorme impuls 
  • Toevoegen van gezichtsbepalende roomdividers met groen, licht en opslagruimte en dit combineren met een bonte verzameling van bestaand meubilair.  
  • Toevoegen akoestisch Pet felt baffle plafond – een nieuw product van firma de Vorm toepassen op 250m2 – akoestiek, check! Esthetisch check! WoW factor check!  
  • Toevoegen duurzaam houten latjes ombouw om radiatoren en kabelgoot esthetisch af te werken, de natuur naar binnen zonder verlies van comfort brengt sfeer. 

 

De vertaalslag van het concept naar een duurzaam ontwerp in bouwteam is een essentieel onderdeel waar Alea haar kracht en toegevoegde waarde ook deze keer weer heeft geresulteerd in een op een prachtig resultaat. 

Gastvrijheid op de OV campus

Met vier verschillende type gebruikers waaronder veel gasten is het van belang dat een dag op de campus plezierig en goed is. Hierdoor komen ze terug en wordt het een levendige plek waar kennis, DNA en netwerk wordt doorgegeven. Gastvrijheid hebben we daarom ook onderdeel gemaakt van het concept.  

  • Hostbalie– we hebben de secretariaat functie gesplist in twee rollen, host en secretariaat. Hebben dit gescheiden waardoor de host gasten verwelkomt en het gezicht is van de campus. 
  • Koffie en servies stations – twee aparte koffie uitgiftes en servies stations voor de kopjes. Vaatwasser, opslag en koelingen hebben een functionele plek in de back of te house. 
  • Wayfinding – zelfstandig en vrij bewegen en gebruik maken van de faciliteiten en wanneer je toch nog een vraag hebt altijd bij de host terecht. Met bewegwijzering en logisch ontwerp gaat dit vanzelfsprekend.  

Realisatie

De realisatie van onze projecten lijkt op een orkest, waarbij de dirigent ervoor zorgt dat iedereen op het juiste moment speelt, zodat het goed gaat klinken en een mooi geheel vormt.  

Op basis van een open begroting hebben we leveranciers geselecteerd. Dankzij ons waardevolle netwerk en goede contacten met de verhuurder en andere betrokkenen hebben we de uitvoering  in 9 weken volledig opgeleverd.  

We hebben samen met stoffeerder Gaby zelfs een lekkage weten op te lossen, wat voor wat extra stress zorgde, maar gelukkig viel het mee. 

Samenwerking is key 

Jessica en Ineke, het was ongelooflijk fijn en prettig om met jullie samen te werken. Met humor en plezier hebben jullie keihard gewerkt en moed getoond, met dit fantastische resultaat als gevolg. 

Resultaten 

Nu, ruim 1,5 jaar na de oplevering, is de OV Campus in gebruik als ontmoetingsplek voor de OV beleidsmakers. Het is een komen en gaan van bezoekers, de werkplekken worden volop benut en de capaciteit van de teamruimtes is verdubbeld. Het is dermate groot succes,s dat we inmiddels  teams-cellen en andere extra oplossingen toevoegen. De OV Campus is zelfs gepubliceerd in het vakblad Pi magazine. Je kunt de link hier vinden: https://www.pi-online.nl/nieuws/ov-campus-dova-en-crow-duinen-wolken-en-rivieren 

Conclusie en aanbevelingen

Het is van groot belang dat tijd in je voordeel blijft werken en geen vijand wordt. De toekomst van de werkomgeving is continu in beweging. Wil je dat jouw kantoor toekomstbestendig is en echt van waarde is voor je team? Betrek je team er dan zo vroeg mogelijk bij. Ontwikkel eerst een concept, bepaal hoeveel vierkante meters je nodig hebt en waar het kantoor moet komen te staan. Daarna volgt de realisatie.  

En ja, Alea gaat het liefst al voor je aan de slag bij het beantwoorden van de eerste en enige vraag: “Hoe gaan we dit doen?” 

Vrijblijvend adviesgesprek

We bieden antwoorden op uw vraagstuk vanuit alle facetten van huisvesting.
Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan.